Folkekurens ukemeny tilpasset kostrådene anno 2024

Folkekurens "kom-i-gang-ukesmeny"
Folkekurens “kom-i-gang-ukesmeny”

Ukemenyen som du finner i Folkekurens kursbok (side 30-33) er tilpasset kostrådene som gjaldt frem til 15. august 2024. Da ble de nye rådene presentert, og vi har gjort noen endringer i denne ukemenyen for å innfri disse anbefalingene.

Rødt kjøtt
I de nye rådene anbefales det blant annet en betydelig mindre mengde med rødt kjøtt enn i de gamle rådene.

For at ukemenyen skal innfri denne nye retningslinjen så anbefaler vi at du bytter ut de hjemmelagde kjøttkakene (torsdag) med Kylling med kokosmelk (s 53), og Burritoen (fredag) med Chili con kylling (s 51).

Melk
Det anbefales også en økning i antall melkeenheter. Det vil du få ved å bytte ut all salami og kokt skinke i menyen med en lettere gulost eller nøkkelost. Pynt osten med tomat eller rød eller grønn paprika.

Nøtter og kjerner
En tredje anbefaling er å inkludere nøtter og kjerner i kostholdet. Det er krevende å få til i en kaloriredusert meny som også skal innfri rådene for antall melkeenheter og frukt. Som kjent er både nøtter og kjerner er svært kaloririkt. Vi tenker derfor at helseeffekten man oppnår ved å redusere vekten, oppveier ulempen ved ikke å spise nøtter og kjerner daglig. Ønsker du likevel å følge denne anbefalingen så kan du bruke en halv helgepakke daglig til 15 – 20 g usaltede nøtter og kjerner. Da gjenstår det 2,5 helgepakke i uken til fritt bruk.

Total
0
Shares